Makat fistülü irsi midir?

uzun suredir fistül hastaliğim 7 kardaşiz dörtumzde aynı rahsizliği taşyoruz abim bir devlet hastahnede ameliyet oldu ve faydasi olmadi ve diyerimiz ameliyet yapmaktan korkuyoruz ve bu fistül denen hastaik nerden kaynakliyor irsımidir bu konuda yardımci olursanız sevinırim saygılarımla.A.LATİF ÇAVA (27 Ocak 2011)

İki vücut bölgesi arasında normalde olmaması gereken bir bağlantının (kanalın) oluşmasına fistül denir. Makat içindeki bağırsak bölümü (birincil ağız) ile deri arasında (ikincil ağız) normal dışı bir bağlantının oluşmasına ise makat fistülü veya tıbbi deyimi ile makat fistülü (anal fistül, anorektal fistül, perianal fistül) denir. Makat fistülü irsi yada kalıtımsal bir durum değildir. Nerede ise vakaların tümünde, geçmişte olan bir makat apsesi (anorektal apse, anal apse, perianal apse) sonucunda oluşan makat fistülü, apsenin geliştiği salgı bezi ile apsenin boşaldığı cildi birbirine bağlayan tünel gibi küçük bir kanaldır. 2,500 yıldan beri bilinmekte olan makat fistülü hastalığının tedavisi ameliyat sonrası nüks (% 2-10 oranında) veya tekrarlama oranlarının yüksek olması ve ameliyat sırasında dış makat kasının (eksternal anal sfinkter veya dışkı tutma kası) yaralanma olasılığıdır ki bu durum dışkı tutamama (% 0-20 oranında) ile sonuçlanır ve düzeltilebilmesi çok güç bir durumdur. Makat fistüllerinin en sık (% 45-70) olan türü, tedavisi daha kolay olan intersfinkterik tiptir ve bu fistüller dışkı tutma kasını (dış makat kası veya eksternal anal sfinkter) içine almadıklarından, ameliyat sonrası dışkı kaçırma riski çok düşüktür. Ancak, zaman içinde komplike duruma geldiklerinde her iki makat kasını içine alan trans-sfinkterik fistül (% 25-30), yada leğen kemiğine doğru büyüyerek, suprasfinkterik fistül (% 5-20) yada ekstra-sfinkterik fistül (% 1-5) şekline dönüşürler. Makat fistülleri basit şekilden zaman içince komplike duruma geldiklerinde gerek ameliyat sonrasında tekrarlama (nüks) ve gerekse de dışkı tutma kasında (dış makat kası veya eksternal anal sfinkter) zedelenme olasılığı artar. Bu nedenle, makat fistülü durumunda cerrrahi girişim önerildiğinde, ameliyatı ertelememekte yarar vardır. Bu tür bir sorunda ideal yaklaşım bağırsak hastalıkları (kolorektal cerrahi, proktoloji) ile yoğun olarak uğraşan bir Genel Cerrahi Uzmanı’na başvurmaktır. 

2012 yılından beri, yalnız proktoloji veya ‘’kabızlık, dışkılama zorluğu, makat hastalıklarının tüm ameliyatsız ve ameliyatlı tedavileri’’ konularında, İstanbul’da kendi merkezinde hizmet veren ekibimizden yardım almak istemeniz durumunda,
(0530) 326 06 96 veya (0212) 219 84 84 no’lu telefonları arayabilirsiniz.

UZMANA SOR!

Lütfen sorunuzu buraya yazınız!
Lütfen isminizi buraya giriniz