Annemin bağırsağından polip alındı, tehlikeli midir?

merhabalar hocam.beğırsak polipleri hakkında sorum olacaktı benim.annemden 4 mm.we 8 mm büyklüğünde polip alındı kolonoskopi ile.patalojiye gönderdiler ve beklemek cok üzücü.günlerdir uykusuz ve endişeliyim.araştırıyorum küçük poliplerden korkulmalıdır deniliyor.bazı yerlede ise kanser başlangıcıdır deniliyor neye inanacağımı bilemiyorum.çözümü sizde bulacağımı düşündüm yardım edin bir açıklama duymaya ihtiyacım var.polip tehlikeli midir? (08 Şubat 2011)

Annenize geçmiş olsun, bence patoloji sonucu gelmeden panik yapmanıza gerek yok. Polipler mide, ince bağırsak ve kalın bağırsaktan kaynaklanan organın iç yüzeyine doğru büyüyen ve erişkinlerin % 15-20’sinde görülen kitlelerdir. Poliplerin çoğu iyi huylu olmasına karşın bazılarında kanser gelişimi görülmektedir. Polipler kalın bağırsağın tüm bölümlerinde görülmesine karşın sıklıkla kalın bağırsağın sol bölümü, sigmoid kolon ve rektum’da bulunurlar. Poliplerin büyük bölümü belirti vermezler ve tesadüfen endoskopi yada bağırsak röntgeninde tespit edilirler. Polipler bazen kanama, mukus salgısı, bağırsak hareketlerinde değişiklik ve karın ağrısı gibi belirtiler verebilirler. Polipler kolonoskopi veya ilaçlı bağırsak röntgeninde görülebilirler ve her ikisi içinde işlemden önce bağırsak hazırlığı gerekir. Anoskopi, rektoskopi veya sigmoidoskopi gibi bağırsağın kıstılı bir bölümünü inceleyen tetkikelerde, bir polip dahi belirlense, tüm kalın bağırsağı kolonoskopi ile incelemek gerekir, çünkü bu hastaların % 30’unda kalın bağırsağın diğer bölümlerinde polipler olması beklenir. Poliplerin kolonoskopi tetkiki sırasında sadece gözle bakılması ile kanserleşme olasılıklarını anlayabilmek mümkün olmadığından ve ayrıca bırakıldıklarında kanserleşme riskleri olduğundan alınmaları önerilir. Bazı poliplere elektrokoter ile dokunmak yeterli iken, bazılarını ‘snare’ adı verilen kement şeklindeki bir tel ile almak (polipektomi işlemi) gerekir. Bu işlem için hastayı yatırmaya gerek yoktur ve ayaktan tedavi şeklinde yapılabilir. Polipler alınırsa tekrarlamaları beklenmez. Ancak, hastaların % 30’unda kalın bağırsağın farklı bölümlerinde yeni poliplerin çıkması beklenir. Bu nedenle polip bulunan hastaların belirli aralıklarla takipte olmalarında yarar vardır. 

2012 yılından beri, yalnız proktoloji veya ‘’kabızlık, dışkılama zorluğu, makat hastalıklarının tüm ameliyatsız ve ameliyatlı tedavileri’’ konularında, İstanbul’da kendi merkezinde hizmet veren ekibimizden yardım almak istemeniz durumunda,
(0530) 326 06 96 veya (0212) 219 84 84 no’lu telefonları arayabilirsiniz.

UZMANA SOR!

Lütfen sorunuzu buraya yazınız!
Lütfen isminizi buraya giriniz