Hemoroid/Basur İçin Boğma Tedavisi (Bant Ligasyon)

  • Hemoroidleri boğma tedavisi, ilk olarak MÖ 460 yılında Hipokrat tarafından tanımlanmıştır. Hemoroid memesine bir lastik toka takılması ve bu şekilde basurun boğulduktan sonra çürümeye terk edilmesi prensibine dayanır.
  • İşlemden 7-10 gün önce (Aspirin®, Coraspin®, Ecoprin®, Dispril®, Coumadin®, Heparin®, Plavix®, Pradaxa® vb.), kan sulandırıcı ilaçlar kesilmelidir.
  • İşlemden önce sıklıkla hastaya lavman ve lokal anestezi yapan krem uygulanır.
  • Hasta çoğunlukla sol yanına doğru yatırılır, tek kullanımlık bir anoskop yardımı ile makatın içi incelendikten sonra basur memesi aspiratör adı verilen bir alet yardımı ile dışarıya doğru çekilip, üzerine özel bir alet (aplikatör) yardımı ile lastik bant uygulanır. Bantlar yaklaşık 1 mm çapında ve 2.5 mm kalınlığındadır. Bazen aynı bölgeye iki adet bant uygulanabilir.
  • Bantlar dışkılama ile birlikte 7-10 gün içinde düşerler.

Kime uygulanır: Bant ligasyon, makat kanalında, dişli çizginin üzerinde yer alan ikinci derece hemoroidlerde uygulanır. Uygulamayı yapan cerrahın bu konuda yeterli deneyiminin olması çok önemlidir.

Kime uygulanmaz:

  • Üçüncü derece ve dördüncü derecede hemoroidlerde
  • Daha önceden hemoroid tedavisi için skleteroterapi uygulanan hastalarda
  • Makat derisinden sarkan memelere (skin tag) bant uygulanmaz

Bant ligasyon tekniğini Barron sadece tek hemoroid memesi için tanımlamış ve başka memelerin varlığında üç haftalık aralıklara uygulama yapılmasını önermiştir. Buradaki başlıca çekincesi, aynı seansta birden çok bant uygulanırsa, makatta darlık oluşması idi. Ancak, günümüzde birden çok basur memesine aynı seansta uygulama yapan birçok cerrah vardır. İşlem sırasında lokal anestezi yapılmasının yararlı olacağını savunanların aksine, lokal anestezi yapıldığında bandın yanlış uygulanması durumunda, hastada ağrı hissinin oluşmayacağını bildiren gruplarda vardır. Ayrıca, lokal anestezi maddesi fazla yapıldığında, kana karışıp kalpte ritim bozukluğuna yol açabilmektedir.

İşleme ait komplikasyonlar

  • Ağrı: Hemoroidlerin boğma (bant ligasyon) tedavisi sonrasında en sık görülen komplikasyon ağrıdır. Ağrı, sıklıkla işlemden hemen sonra başlar ve ortalama % 30 oranında görülür. Hemoroid bandının makata çok yakın olan bölüme yada makat kanalı içinde yer alan dişli çizginin altına yerleştirilmesi nedeni ile ağrı gelişir, bu durumda bant hemen çıkartılmalıdır. Hafif bir ağrı ve makatta bir dolgunluk veya baskı hissi olması ise normal kabul edilir.
  • Kanama: işlem sonrasında olguların % 3’ünde sorun yaratan kanama gelişir. Hemoroid bandının 7-10 gün sonra düşmesini takiben hafif bir kanama olması ise doğal kabul edilir.
  • Bandın kayması: hemoroid bantı güzel yerleşmeyince kayabilir, bu nedenle bazı cerrahlar aynı bölgeye iki adet bant yerleştirirler.
  • Enfeksiyon: hemoroidlere bant uygulaması sonrasında % 0.1 oranında gelişen enfeksiyon; ağrı, ateş ve idrar yapma güçlüğü (idrar retansiyonu) ile kendini belli eder.
  • Hemoroid pıhtılaşması: hastaların ortalama % 3’ünde hemoroid pıhtılaşabilir (tromboze hemoroid), çok ağrılı bir durum olup sıklıkla cerrahi olarak boşaltılması gerekir.
  • Makat çatlağı: hemoroid bandının kayması sırasında vakaların % 1’inde makat çatlağı gelişir.

Sonuçlar

  • Başarı oranı: ortalama % 70 civarındadır.
  • Tekrarlama oranı: 5 yıl içinde % 20 civarındadır.

 

Prof. Dr. Korhan TAVİLOĞLU
Proktoloji Uzmanı

 

Kaynaklar

  1. De Robles MS, Young CJ. Rubber band ligation of hemorrhoids is often a necessary complement in the management of hemorrhagic radiation proctitis. Scand J Surg 2019 Jan 11:1457496918822619. doi: 10.1177/1457496918822619.
  2. Clopidogrel bisulfate (Plavix) does not increase bleeding complications in patients undergoing rubberband ligation for symptomatic hemorrhoids. Hite N, Klinger AL, Miller P, et al. J Surg Res 2018; 229: 230-233.
  3. Albuquerque A. Rubber band ligation of hemorrhoids: A guide for complications. World J Gastrointest Surg 2016; 8 (9): 614-620.
  4. Aram FO. Rubber band ligation for hemorrhoids: an office experience. Indian J Surg 2016; 78 (4): 271-274.
  5. Lohsiriwat V. Treatment of hemorrhoids: A coloproctologist’s view. World J Gastroenterol 2015; 21 (31): 9245-9252.
  6. Sajid MS, Bhatti MI, Caswell J, et al. Local anaesthetic infiltration for the rubber band ligation of early symptomatic haemorrhoids: a systematic review and meta-analysis. Updates Surg 2015; 67 (1): 3-9.
  7. Boggs HW Jr, Slagle GW. Ligation of internal hemorrhoids by the Barron band technic. South Med J 1967; 60 (9): 1009-1010.
2012 yılından beri, yalnız proktoloji veya ‘’kabızlık, dışkılama zorluğu, makat hastalıklarının tüm ameliyatsız ve ameliyatlı tedavileri’’ konularında, İstanbul’da kendi merkezinde hizmet veren ekibimizden yardım almak istemeniz durumunda,
(0530) 326 06 96 veya (0212) 219 84 84 no’lu telefonları arayabilirsiniz.