1 ve 2. derecedeki hemoroidlerde etkilidir. Bu işlem infrared koagülasyon (lazer benzeri kırmızı ışık) prensibine dayanır. Aynı mantıkla, dondurma (kriyoterapi) işlemi de yapılmaktadır. İşlem öncesinde hasta 7-10 gün boyunca; Aspirin®, Coraspin®, Ecoprin®, Dispril®, Coumadin®, Heparin®, Plavix®, Pradaxa® gibi kan sulandırıcı ilaç kullanmamalıdır. İşlemden önce sıklıkla hastaya lavman ve lokal anestezi kremi uygulanır. Hasta sıklıkla sol yanına doğru yatırılır, bir anoskop yardımı ile makatın içi incelendikten sonra infrared cihazı ile hemoroid memesine infrared akımı verilir. Bu teknolojide, ucunda teflon bir polimer olan, 15 voltluk tungsten- halojen lambası infrared ışığını üretir. Rahatlıkla lokal anestezi altında muayenehane veya poliklinik koşullarında yapılabilmekte ve hasta işlem sonrasında işine geri dönebilmektedir.
İnfrared koagülasyon’un avantajları
- Dokunun derinliği çok kolaylıkla ayarlanabilir.
- I., II. ve nadiren III. derecedeki hemoroidlere uygulanabilir.
- Birden çok basur memesi için güvenle uygulanabilir.
- Ortalama işlem süresi 1 dakikanın altındadır.
- Lazerde görüldüğü gibi, temas ettiği alan dışındaki bölgelerde pıhtılaşma yaratmaz
- Kalp pili gibi hastanın vücudunda bulunan cihazlara bir zarar vermez.
- Skleroterapi ve bant ligasyon işlemlerine göre daha az ağrılıdır.
- Skleroterapi gibi diğer tedavi yöntemlerine yanıt vermeyen hastalarda etkili olabilir.
İnfrared koagülasyon’un dezavantajları
- Pahalı bir cihaz gerektirir.
- Yöntemin başarısı, uygulayan cerrahın deneyimine bağlıdır.
- Birden çok seans uygulama gerekebilir.
- Genellikle bir yılın sonunda kontrol gerekir.
- İşlemden 1-2 hafta sonra makattan hafif kanama olabilir.
- Uzun dönem sonuçları bant ligasyon kadar iyi değildir.
Bipolar koagülasyon: benzer bir teknoloji olup, bipolar akım ile çalışan koter cihazından yararlanarak hemoroidlerin yakılması prensibine dayanır. I. ve II. derecedeki hemoroidlerde etkilidir.
Prof. Dr. Korhan TAVİLOĞLU
Proktoloji Uzmanı
Kaynaklar
- Sandler RS, Peery AF. Rethinking what we know about hemorrhoids. Clin Gastroenterol Hepatol 2019; 17 (1): 8-15.
- Sudarmi K, Dudhamal TS. Comparative clinical study of Apamarga Kshara application, infrared coagulation and Arshohara Vatiin the management of Arsha (1st and 2nd degree hemorrhoids). Ayu 2017; 38 (3-4):122-126.
- Cocorullo G, Tutino R, Falco N, et al. The non-surgical management for hemorrhoidal disease. A systematic review. G Chir 2017; 38 (1): 5-14.
- ASGE Technology Committee, Siddiqui UD, Barth BA, et al. Devices for the endoscopic treatment of hemorrhoids. Gastrointest Endosc 2014; 79 (1): 8-14.
- McLemore EC, Rai R, Siddiqui J, et al. Novel endoscopic delivery modality of infrared coagulation therapy for internal hemorrhoids. Surg Endosc 2012; 26 (11): 3082-3087.
- Rutala WA, Gergen MF, Weber DJ. Disinfection of an infrared coagulation device used to treat hemorrhoids. Am J Infect Control 2012; 40 (1):78-79.
- Ricci MP, Matos D, Saad SS. Rubber band ligation and infrared photocoagulation for the outpatient treatment of hemorrhoidal disease. Acta Cir Bras 2008; 23 (1): 102-106.
(0530) 326 06 96 veya (0212) 219 84 84 no’lu telefonları arayabilirsiniz.