Hemoroid veya basur memesi etrafına aethoxysklerol veya fenol gibi maddelerin verilmesi prensibine dayanır. Uzun dönemde ilacın uygulandığı bölgede nasıra benzer bir nedbe dokusu gelişir ve 7-10 gün içinde hemoroidler söner. İşlemden 7-10 gün önce, doktorun bilgi ve onayı dahilinde, kan sulandırıcı ilaçlar (Aspirin®, Coraspin®, Ecoprin®, Dispril®, Coumadin®, Heparin®, Plavix®, Pradaxa® vb.), romatizma ve ağrı kesici ilaçlar kesilmelidir. İşlem öncesinde sıklıkla, hastaya lavman ve lokal anestezi kremi uygulanır. Hasta sıklıkla sol yanına doğru yatırılır ve bir anoskop yardımı ile makatın içi incelendikten sonra, iğne ile basurun boynuna ulaşılır ve 1-2 cm derinliğe dek girerek 3-5 ml kadar sklerozan madde enjekte edilir. İşlem sırasında iğnenin hemen çekilmesi kanamaya neden olabileceğinden iki dakika kadar içeride tutulur ve yavaşça çekilir.
Skleroterapinin Avantajları
- Uygulama sonrasında hasta kısa sürede rahatlar ve en az 12 ay süre ile bu tür bir yakınması olmaz.
- Üç taneye kadar hemoroid memesine tek seansta uygulanabilir.
Skleroterapinin Dezavantajları
- Büyük hemoroidlerde hastaların % 40’ında tekrarlama görülür.
- Skleroterapi uygulanmış hastaya boğma tedavisi (bant ligasyon) yapılamaz.
Hemoroid Tedavisinde Skleroterapi uygulanan hastalar
Skleroterapi makat kanalında, dişli çizginin üzerinde yer alan I. ve II. derecedeki hemoroidler için uygulanır.
Hemoroid tedavisinde skleroterapi uygulanmayacak hastalar
- Dışarı fıtıklaşan hemoroidler
- Makattan yoğun kanama durumu
- Makat çatlağı
- Makat fistülü
- İltihabi bağırsak hastalığı
Hemoroid tedavisinde skleroterapi tadavisi sonrasında ne tür komplikasyonlar gelişebilir?
Skleroterapi sonrasında % 1’den az komplikasyon görülür.
- Kanama: iğnenin atar damara girmesi ve ilacın fazla miktarda verilmesi ile kanama olabilir ve 7-14 gün kadar devam edebilir.
- Ağrı: işlemden sonra makatta dolgunluk hissi ve hafif ağrı olabilir, ancak ağrı kesici haplarla rahatlıkla kontrol edilebilir. İşlem sırasında ağrı hissedilmesi durumunda uygulama derhal sonlandırılmalıdır.
- İlacın toplar damara kaçması: işlem sonrasında hastanın ağzına kötü bir tat gelirse, ilacın toplar damar içine gittiği düşünülür ve bu durum bir sorun oluşturmaz.
- Prostat bezinde şişme: büyümüş prostat bezi olan kişilerde, ilacın prostat bezi içine kaçması durumunda, prostat bezi şişerek iltihap (prostatit) veya apse yapabilir.
- Kısırlık: ilaç seminal vezikül adı verilen yapının içine girerse kısırlığa yol açabilir.
Hemoroid pıhtılaşması: hemoroid pıhtılaşabilir (tromboze hemoroid), çok ağrılı bir durum olup sıklıkla cerrahi olarak boşaltılması gerekir.
Anahtar kelimeler: hemoroid, skleroterapi, sklerozan tedavi, aethoxysklerol, fenol, anoskopi, anoskop, boğma tedavisi, bant ligasyon, tromboze hemoroid
Kaynaklar
1. Cocorullo G, Tutino R, Falco N, et al. The non-surgical management for hemorrhoidal disease. A systematic review. G Chir 2017; 38 (1): 5-14.
2. Akindiose C, Alatise OI, Arowolo OA, et al. Evaluation of two injection sclerosants in the treatment of symptomatic haemorrhoids in Nigerians. Niger Postgrad Med J 2016; 23 (3): 110-115.
3. Miyamoto H, Hada T, Ishiyama G, et al. Aluminum potassium sulfate and tannic acid sclerotherapy for Goligher Grades II and III hemorrhoids: Results from a multicenter study. World J Hepatol 2016; 8 (20): 844-849.
4. Zhang T, Xu LJ, Xiang J, et al. Cap-assisted endoscopic sclerotherapy for hemorrhoids: Methods, feasibility and efficacy. World J Gastrointest Endosc 2015; 7 (19): 1334-1340.
5. Tomiki Y, Ono S, Aoki J, et al. Treatment of internal hemorrhoids by endoscopic sclerotherapy with aluminum potassium sulfate and tannic acid. Diagn Ther Endosc 2015; 2015: 517690.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
(0530) 326 06 96 veya (0212) 219 84 84 no’lu telefonları arayabilirsiniz.