Makat darlığı ameliyatı 3 kere yapılır mı?

iyi günler hocam doğuştan gelen anal makat darlığım vardı 2011 ve 2012 de 2 sefer makat gevşetme ameliyatı geçirdim şimdi penis kökü hizasında makatın iç kas kısmında kalem kafası kadar yer sürekli acıyor 5dk bir koltukta özellikle yumuşak yerde oturamıyorum.yaş,23 cerrahım da bulunduğum yerden ayrıldı şimdi yine makatımda sıkılaşma hissediyorum 3 defa böyle bir ameliyat tekrar geçirmek çok risklimidir çok çağresizim lütfen bir fikir verin hocam…. (13 Şubat 2017)

Size geçmiş olsun. Makat kanalının daralmasına, çapının küçülmesine ve elastikiyet yeteneğini kaybetmesine, makat darlığı, anal darlık veya anal stenoz adı verilir. İstirahat durumunda makat kanalının erişkinlerdeki ortalama çapı 3 cm, gevşeme ve açılma sırasında 5-9 cm ve tam kasılma ile birlikte 2.5 cm olarak ölçülmüştür. Makat darlığı en sık olarak (% 90 oranında) hemoroid veya basur ameliyatı sonrasında gelişir. Uygulanan tüm hemoroid veya basur ameliyatlarından sonra % 2-4 oranında makat darlığı gelişir. Komplike olmuş hemoroid olgularının ameliyatları sonrasında makat darlığı gelişme oranı ise % 5-10 sıklığına dek çıkar. Makat darlığı ayrıca: dışkı gevşetici (laksatif) ilaçların ve asetil salisilik asit veya parasetamol  içeren fitillerin uzun süreli kullanımı, kronik ishal, makat çatlağı, anismus, endometriozis, makat fistülü ameliyatları, makat çatlağı ameliyatları, rektovajinal fistül ameliyatları, makat siğillerinin yakılması sonrası, makat kanseri, iltihabi bağırsak hastalığı ameliyatları, alt seviyeli rektum kanseri ameliyatları, makat yaralanmaları, iltihabi bağırsak hastalığı (Crohn hastalığı), ışın tedavisi (radyoterapi) sonrasında vb. nedenlerle oluşur. Ameliyata rağmen devam eden makat darlığı varlığında, makat çıkışının (anal outlet) ve kaslarının (sfinkterler) durumunu değerlendirmek için önceden bazı tetkikler gerekir. Bunlar: detaylı bir makat muayenesi, anal manometri, defekografi, endorektal ultrasonografi, anal MRG, balon atılım testi, anoskopi, rektoskopi, sigmoidoskopi ve kolonoskopi gibi tetkiklerdir. Bu tetkikleri takiben, makat darlığının tedavisi için sıklıkla flep ve anoplasti olarak adlandırılan makatı genişletme ameliyatları uygulanır. Sizin bu amaçla bu ameliyatları yoğun olarak yapan bir Genel Cerrahi Uzmanı’na başvurmanız yararlı olur.

2012 yılından beri, yalnız proktoloji veya ‘’kabızlık, dışkılama zorluğu, makat hastalıklarının tüm ameliyatsız ve ameliyatlı tedavileri’’ konularında, İstanbul’da kendi merkezinde hizmet veren ekibimizden yardım almak istemeniz durumunda,
(0530) 326 06 96 veya (0212) 219 84 84 no’lu telefonları arayabilirsiniz.

UZMANA SOR!

Lütfen sorunuzu buraya yazınız!
Lütfen isminizi buraya giriniz