makatta çatlak

makatta çatlağın tedavisi nasıl edilir ve makattaki çatlağa incirin faydası var mı ilginizden dolayı teşekkür ederim (23 Ağustos 2010)

Makatta çatlak tedavisinde ameliyatsız yöntemler ve ameliyat ile tedavi mümkündür. Ameliyatsız yöntemler: 1. diyet düzenlemeleri: posa bırakan gıdalar ve günde 2 Lt gibi su tüketilmesi, acı, ekşi ve baharatlı gıdaların kısıtlanması 2. bazı kortizon içeren kremlerin kullanılması 3. oturma banyosu: 15-20 dakika boyunca günde 3-5 kez sıcak su içine oturma ile makat bölgesi çok rahatlar 4. % 0.2’lik nitrogliserinli krem: ile makattaki çatlak üzerine masaj yapılması: iç makat kasını gevşetme etkisi vardır. Fazla miktarlarda kullanılmamalıdır, çünkü fazla miktarada kullanıldığında tansiyonu düşürerek başağrısı, baygınlık hissi gibi yakınmalar yapabilirler. Yanıt alabilmek için % 0.2’lik nitrogliserinli krem tedavisine 1-2 aylık süre ile devam etmek gerekir. 5. Kalsiyum kanal blokerleri: Nifedipin ve diltiazem gibi haplar aynı şekilde iç makat kasını gevşeterek çatlağı iyileşmesine katkı sağlayabilirler. İlk basamak önlemleri başarısız olursa ikinci basamak olarak Botoks (Botulinum toksini) ile tedavi denenir. Makatta çatlak nedeni ile yapılan Botoks uygulaması başarılı olmazsa arkasından cerrahi girişim veya ameliyat yapılabilir. Makatta çatlak için cerrahi tedavi, altta yatan sertleşmiş iyileşme dokusunun (nedbe veya skar) çıkartılmasını prensibine dayanan bir kısa süreli bir ameliyattır. Anal kanalı kontrol eden makat iç kasının bir kısmının çıkartılması, ağrı ve spazmın önler ve çatlağın iyileşmesine yardım eder. Ameliyat akşamında hasta ayağa kaldırılır, oturma banyosu yaptırılır ve yemek verilir. Ağrı sıklıkla birkaç gün içinde ortadan kalkar. Hasta ortalama 3-4 gün içinde işine geri dönebilir. Tam iyileşme ortalama 3 hafta içinde olur. Ancak, yara iyileşme sorunu olanlarda bu iyileşme süreci bazen 3 aya kadar uzayabilir. Bu tür durumlarda yara iyileşmesini hızlandıran bazı kremler kullanılmaktadır. Hastaların % 5’inde makatta çatlak ameliyata rağmen tekrarlayabilir. İncirin tek başına makatta çatlak tedavisinde yararı yoktur. Ancak, incir, kayısı, rezene, papatya, bakla, nohut, fasülye, bezelye, sebzeler ve mercimek gibi gıdaların bağırsak hareketleri açısından yararı bilinmektedir. Makat çatlağı (anal fissür) açısından kabızlık ve ishalin olumsuz etkileri bilindiğinden, düzgün çalışan bağırsağın faydası çoktur.

2012 yılından beri, yalnız proktoloji veya ‘’kabızlık, dışkılama zorluğu, makat hastalıklarının tüm ameliyatsız ve ameliyatlı tedavileri’’ konularında, İstanbul’da kendi merkezinde hizmet veren ekibimizden yardım almak istemeniz durumunda,
(0530) 326 06 96 veya (0212) 219 84 84 no’lu telefonları arayabilirsiniz.

UZMANA SOR!

Lütfen sorunuzu buraya yazınız!
Lütfen isminizi buraya giriniz