Makatta memecik çıktı

25 yaşındayım dışkı yapmada zorluk çekiyordum devamlı kabız oluyordum zorlamdan dolayı makatta memecik çıktı dışarıya doğru, sonrasında genel cerrahi doktorlarına gittim devamlı hap ve fitil verdiler kullandım geçmedi sonrasında ilerledi ve çatlak oluştu şimdi ağrılarım çok fazla ve ameliyat olmaktan çok korkuyorum çok ızdıraplı ameliyatı olduğunu duydum yardımcı olursanız sevinirim. (02 Ocak 2011)

Zor dışkılama, kabızlık ve makatta şişlik gibi yakınmalarınız var ve sanırım makat çatlağı (anal fissür) tanısı almışsınız. Şayet sorununuz gerçekten makat çatlağı ise, portalimizde detaylı olarak açıklanmış olan ameliyat dışı tedavi yöntemleri vardır. Makatta çatlak veya tıbbi olarak anal fissür olarak adlandırılan sorunda makat bölgesini örten deride bir yırtık söz konusudur. Makatta çatlak durumunda dışkılama sırasında ve sonrasında şiddetli ağrı ön plandadır. Ayrıca, kanama ve kaşıntı da gözlenir. Makat çatlaklarının % 50’sinden çoğu kendiliğinden iyileşir. Makatta çatlak tedavisinde ameliyatsız ve ameliyatla tedavi uygulanır. Ameliyatsız tedaviler arasında: 1. diyet düzenlemeleri: posa bırakan gıdalar ve günde 2 Lt gibi su tüketilmesi, acı, ekşi ve baharatlı gıdaların kısıtlanması 2. bazı kortizon içeren kremlerin kullanılması 3. oturma banyosu: 15-20 dakika boyunca günde 3-5 kez sıcak su içine oturma ile makat bölgesi çok rahatlar 4. % 0.2’lik nitrogliserinli krem: ile makattaki çatlak üzerine masaj yapılması: iç makat kasını gevşetme etkisi vardır. Fazla miktarlarda kullanılmamalıdır, çünkü fazla miktarda kullanıldığında tansiyonu düşürerek başağrısı, baygınlık hissi gibi yakınmalar yapabilirler. Yanıt alabilmek için % 0.2’lik nitrogliserinli krem tedavisine 1-2 aylık süre ile devam etmek gerekir. 5. Kalsiyum kanal blokerleri: Nifedipin ve diltiazem gibi haplar aynı şekilde iç makat kasını gevşeterek çatlağın iyileşmesine katkı sağlayabilirler. İlk basamak önlemleri başarısız olursa ikinci basamak olarak Botoks (Botulinum toksini) ile tedavi denenir. Makatta çatlak veya anal fissür vakalarında çatlak olan bölgenin iki yanına 40 ünite Botoks enjekte edilir. Makattaki çatlak ameliyatında sfinkterotomi adı verilen iç makat kasının kesilmesi işleminin gaz veya dışkı tutamama gibi yan etkilerinden kaçınmak için son yıllarda geçici felç yaratan Botoks uygulaması gündeme girmiş olup giderek artan sıklıkta kullanılmaktadır. Muayenehane koşullarında yapılabilmesi ve hastanın işlem sonrasında günlük aktivitesine aynen devam edebilmesi en büyük avantajlarıdır. Genellikle, makatta çatlak durumunda hastaların % 70-75’inde botoks tedavisi ile tam başarı, % 20’sinde kısmi başarı elde edilir. Makatta çatlak sorunu olan hastaların % 5-10’unda ise botoks tedavisi sonuç vermez. Makatta çatlak nedeni ile yapılan Botoks uygulamasından sonra, hastanın yakınmalarında 30 gün içinde bir düzelme olmazsa bazı hastalarda, ikinci bir seans yapmak gerekebilir. Makatta çatlak nedeni ile yapılan Botoks uygulaması başarılı olmazsa arkasından cerrahi girişim veya ameliyat yapılabilir. 

2012 yılından beri, yalnız proktoloji veya ‘’kabızlık, dışkılama zorluğu, makat hastalıklarının tüm ameliyatsız ve ameliyatlı tedavileri’’ konularında, İstanbul’da kendi merkezinde hizmet veren ekibimizden yardım almak istemeniz durumunda,
(0530) 326 06 96 veya (0212) 219 84 84 no’lu telefonları arayabilirsiniz.

UZMANA SOR!

Lütfen sorunuzu buraya yazınız!
Lütfen isminizi buraya giriniz