Rektal Mukopeksi

Klasik hemoroid ameliyatında, hemoroidlerin üç ayrı bölgeden kesilerek çıkartılması işleminin ağrılı olması ve makat darlığına yol açabilmesi gibi nedenlerden dolayı arayışlar, makat sarkması ile birlikte olan ileri evre hemoroidlerde bu tekniğin ortaya çıkmasına neden olmuştur. İlk olarak 1995 yılında Japonya’da Morinaga ve ark. tarafından hemoroidlerin atar damarının bağlanması tanımlanmıştır. Daha sonra İtalya’da Ratto tarafından THD tekniği olarak tanımlanmıştır.

Hemoroid veya basura yol açan besleyici ana atar damarın özel bir anoskop ve ultrason cihazı yardımı ile bulunması ve köküne dikiş atılması ve sarkmış rektum bölümünün dikişlerle yukarı doğru asılması prensibine dayanır. Bu işlemi, cerrahlar nadiren muayenehane koşullarında ve çoğunlukla ameliyathane koşullarında gerçekleştirmektedirler. Bu teknik: anopeksi (makatın asılması), RAR (rectoanal repair – makat ile rektum’un dikişlerle birbirine tutturulması; HAL (hemorrhoidal artery ligation – hemoroid atar damarının bağlanması) veya THD (transhemorrhoidal dearteralization – hemoroid’in atar damarlarının devre dışı bırakılması) gibi adlarla da anılmaktadır.

Olası Komplikasyonlar

  • Nüks: ortalama % 10 oranında nüks (tekrarlama) görülür.
  • Makat ağrısı: ameliyat sinir ağından fakir olan makat kanalı içinden yapıldığından ve makat derisi kesilmediğinden klasik hemoroid ameliyatına oranla çok az ağrıya (% 8 oranında) neden olur.
  • Makat kanaması: % 10-15
  • Makat kaşıntısı: % 8

Klasik Hemoroid Ameliyatına Göre Avantajları

  • Çok daha az makat ağrısına neden olması
  • Makat darlığı komplikasyonunun görülmemesi
  • Dışkı kaçırma komplikasyonunun görülmemesi
  • Makat çatlağı komplikasyonunun görülmemesi

Sonuçlar
Değişik çalışmaların ortalamasındaki oranlar şu şekildedir.

  • Makat ağrısından kurtulma: % 85
  • Makat kanamasından kurtulma: % 87
  • Makat sarkmasının düzelmesi: % 95
  • Hasta memnuniyeti: % 85

Prof. Dr. Korhan TAVİLOĞLU
Proktoloji Uzmanı

Kaynaklar

  1. Pagano C, Venturi M, Benegiamo G, et al. Mucopexy-recto anal lifting (MuRAL) in managing obstructed defecation syndrome associated with prolapsed hemorrhoids and rectocele: preliminary results. Ann Surg Treat Res 2020; 98 (5): 277-282.
  2. Ul Ain Q, Bashir Y, Eguare E. Evaluation of the effectiveness and patients’ contentment with transanal haemorrhoidal artery dearterialisation and mucopexy (THD) for treatment of haemorrhoidal disease: a 6-year study. Ir J Med Sci 2018; 187 (3): 647-655.
  3. Aigner F, Kronberger I, Oberwalder M, et al. Doppler-guided haemorrhoidal artery ligation with suture mucopexy compared with suture mucopexyalone for the treatment of Grade III haemorrhoids: a prospective randomized controlled trial. Colorectal Dis 2016; 18 (7): 710-716.
  4. Scheyer M, Antonietti E, Rollinger G, et al. Hemorrhoidal artery ligation (HAL) and rectoanal repair (RAR): retrospective analysis of 408 patients in a single center. Tech Coloproctol 2015; 19 (1): 5-9.
  5. Ratto C, de Parades V. Doppler-guided ligation of hemorrhoidal arteries with mucopexy: A technique for the future. J Visc Surg 2015; 152 (2 Suppl): S15-21.
  6. Denoya P, Tam J, Bergamaschi R. Hemorrhoidal dearterialization with mucopexy versus hemorrhoidectomy: 3-year follow-up assessment of a randomized controlled trial. Tech Coloproctol 2014; 18 (11): 1081-1085.
  7. Yamoul R, Attolou G, Njoumi N, et al. The effectiveness of Doppler controlled hemorrhoidal artery ligation based on preliminaries results. Pan Afr Med J 2013 Aug 31;15:159.
  8. Ratto C, Giordano P, Donisi L, et al. Transanal haemorrhoidal dearterialization (THD) for selected fourth-degree haemorrhoids. Tech Coloproctol 2011; 15: 191-197
  9. Morinaga K, Hasuda K, Ikeda T, A novel therapy for internal hemorrhoids: ligation of the hemorrhoidal artery with a newly devised instrument (Moricorn) in conjunction with a Doppler flowmeter. Am J Gastroenterol 1995; 90: 610-613.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

 

2012 yılından beri, yalnız proktoloji veya ‘’kabızlık, dışkılama zorluğu, makat hastalıklarının tüm ameliyatsız ve ameliyatlı tedavileri’’ konularında, İstanbul’da kendi merkezinde hizmet veren ekibimizden yardım almak istemeniz durumunda,
(0530) 326 06 96 veya (0212) 219 84 84 no’lu telefonları arayabilirsiniz.