Erkek arkadaşımla ters ilişkiye girtikten sonra büyük tuvaletimi yaparken kan geldi

erkek arkadasımla ters iliskiye girtikten sonra büyük tuvaletimi yaparken 3 4 damla kan geldi ertesi günde 1 2 damla kadar büyük abdest yaparken kan geliyor sizce … bu süreç böyle devam edecek mi ne kadar zaman sonra kesin ciddi bir hastalık oldugundan emin olup doktora bas vurmalıyım ? (26 Ocak 2011)

Makat yolu ile cinsel temas (arkadan ilişki, ters ilişki) sonrasında veya normal yolla cinsel temas sonrasında çeşitli hastalıklar gelişebilir. 1. Makat çatlağı: makat yolu ile cinsel temas yapan kişilerde, makat çatlağı, yırtığı veya anal fissüre sık olarak rastlanır. 2. Hemoroid: makat yolu ile (anal) seks yapan kişilerde, hemoroide (basur) sık olarak rastlanır. 3. Makat siğili: Makat siğili (anal kondilom) kısaca HPV olarak adlandırılan human papiloma virüsü ile bulaşır ve çıkarılamazsa daha büyür. 4. Gonokoksik proktit: gonore veya bel soğukluğu (gonokok) enfeksiyonu sonrasında gelişir ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar ile oluşan proktitlerin en sık nedenidir. Makatta huzursuzluk, kaşıntı, kanlı veya itihaplı dışkılama ve ishal gibi belirtiler gösterir. Bu hastalarda proktit’e ek olarak, makat siğili (anal kondilom), makat çatlağı, basur (hemoroid) ve makat fistülü (anal fistül, anorektal fistül veya perianal fistül) gibi sorunlar olabileceği bilinmelidir. 5. Klamidya proktiti: cinsel yolla bulaşan hastalıklar sonucunda oluşan proktit’lerin % 20’sinden sorumludur. Hastalarda hiç belirti olmayabilir, hafif veya şiddetli düzeyde belirtilerde görülebilir. Makatta ağrı, karında kramplar, dışkıda kan veya iltihap ve ishal gibi belirtiler görülür. Rektumda darlıklara (striktür) ve dışkı çapında incelmeye neden olabilir. 6. Sifiliz proktiti: sifiliz yada frengi mikrobu ile bulaşır. Makatta ağrı ve kasılma ve kanlı yada sümüksü akıntı gibi belirtilere neden olurken, hiç belirti de vermeyebilir. İlk aşamada küçük ağrısız bir yara ve kasık lenf bezlerinde şişme görülür, daha sonra makat etrafında siğilde olduğu gibi karnabahar gibi şişlikler görülür ve son evrede ise hastalık kalp ve sinir sistemini etkiler. 7. Makat kanseri: sıklıkla human papilloma virus (HPV) ile ilişkilidir. Bu virüs’ün makat ve rahim ağzında kondilom oluşturabildiği bilinmektedir. Makat yolu ile cinsel temas yapan kişiler ve bağışıklık sistemi zayıflaması (HİV enfeksiyonu) risk faktörlerini oluşturur. Bu tür bir durumda, kesinlikle makat yolu ile temastan (arkadan ilişki, ters ilişki) uzak durulmalıdır. Posa bırakan gıdalar ve günde 2 Lt gibi su tüketilmesi, acı, ekşi ve baharatlı gıdaların kısıtlanır. Bir Genel Cerrahi Uzmanı’na muayene olunması sonrasında, bazı kortizon içeren kremlerin önerilir, 15-20 dakika boyunca günde 3-5 kez sıcak su içine oturma banyosu ve % 0.2’lik nitrogliserinli krem uygulanması yarar sağlar.

2012 yılından beri, yalnız proktoloji veya ‘’kabızlık, dışkılama zorluğu, makat hastalıklarının tüm ameliyatsız ve ameliyatlı tedavileri’’ konularında, İstanbul’da kendi merkezinde hizmet veren ekibimizden yardım almak istemeniz durumunda,
(0530) 326 06 96 veya (0212) 219 84 84 no’lu telefonları arayabilirsiniz.

UZMANA SOR!

Lütfen sorunuzu buraya yazınız!
Lütfen isminizi buraya giriniz