Hemoroid ve Beslenme

Hemoroid (basur, mayasıl, babasıl) hastalığında, hem hastalıktan korunmak ve hem de hastaların rahatlığı açısından, uygun bir diyetle beslenme çok önemlidir. Hemoroid hastalarının yoğun şekilde dışkı yumuşatıcı (laksatif) ilaçlar ve / veya lavman kullandıkları bilinmektedir. Dışkılama eyleminin rahat olabilmesi için, dışkı yumuşatıcı ilaçlar kullanmak yerine; günde 2 Lt civarında su tüketmek, bol lifli ve doğal bir beslenme şekli tercih edilmelidir. 20-50 yaş grubundaki kişilerin diyetlerindeki günlük lif miktarı, erkeklerde ortalama 40 gram ve kadınlarda 25 gram olmalıdır. Bazı besin düzensizliklerine neden olmamak için, diyetteki lif miktarının günde 50 gramı aşması önerilmez. Tahıl, bakliyat, soya fasulyesi, arpa, pirinç ve buğday, sebze ve meyvelerin dengeli şekilde alınması bağırsak hareketlerini arttırır ve kabızlık ile mücadelede çok yararlıdır. Hemoroid için meyvelerden A, B, C, E vitaminlerinin, çinkonun ve bioflavonoidlerin düzenli olarak alınması yararlı olur. Bu maddeler aşağıdaki meyvelerde bulunurlar.

A vitamini içeren gıdalar: kayısı, havuç, bezelye, brokoli, patates, ıspanak, bal kabağı ve yumurta

B vitamini içeren gıdalar: tahıllı gıdalar, pirinç, mercimek, fasülye, patates, şeker pekmezi, muz, hindi eti ve ton balığı

C vitamini içeren gıdalar: kuşburnu, brokoli, kivi, Brüksel lahanası, çilek, ahududu, mandalina, ıspanak. Limon, greyfurt ve portakal hem lif ve hem de C vitamini içerirler, ancak özellikle makatta yanma sorunu olan hastaların yakınmalarının artmasına neden olabilirler.

E vitamini içeren gıdalar: tahıllı gıdalar, ayçiçek yağı, fındık, ceviz, badem, ıspanak, şalgam, pancar, zeytin, karahindiba, balkabağı, balık, brokoli, kuşkonmaz ve mango

Hemoroid Hastaları İçin Yararlı Gıdalar

  • Tahıllı gıdalar: kepek, mısır, mısır gevreği (corn flakes, müsli) ve esmer pirinç
  • Kuru yemiş: kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir, kuru erik, fındık ve ceviz
  • Meyveler: elma (kabuklu), kayısı, muz, yabanmersini (çay üzümü), kavun, karpuz, kiraz, vişne, üzüm, şeftali, armut, ananas, erik, ahududu (frambuaz, ağaç çileği) ve çilek
  • Haşlanmış sebzeler: lahana (beyaz, kara ve kırmızı), karnabahar, havuç, yabani havuç (karakavza), patates (kabuklu), ıspanak, kuşkonmaz, kabak, şalgam, mısır, Brüksel lahanası
  • Çiğ sebzeler: fasulye filizi, kereviz, salatalık, kıvırcık salata, mantar, soğan, yeşil biber, ıspanak ve domates
  • Baklagiller: bakla, fasulye, nohut, soya, mercimek, bezelye, keçi boynuzu, yalancı akasya ve gülibrişim
  • Ekmek: tahıllı, yulaflı, çavdarlı, kepekli ve buğdaylı
  • Diğer: keten tohumu ve şeker pekmezi

Hemoroid Hastaları İçin Zararlı Madddeler

  • Baharatlı gıdalar: kırmızı biber, kara biber, pul biber, acı biber, izot vb.
  • Turunçgiller: limon, mandalina, portakal, greyfurt
  • Çay ve kahve (aşırı tüketimi)
  • Kebap ve benzeri gıdalar: kebap, lahmacun, çiğ köfte, pizza, hamburger, sosis ve turşu
  • Süt ürünleri: günde kibrit kutusu kadar peynir, bir bardak süt, bir bardak ayran ve bir kase yoğurt tüketilebilir, ancak yüksek miktarlarda tüketildiklerinde makatta kaşıntıya yol açarlar.
  • Ketçap
  • Çikolata
  • İçecekler: enerji içecekleri, asitli içecekler
  • Alkol: şarap ve bira gibi mayalı içkiler
  • Hamur işleri: kek, pasta, beyaz ekmek
  • Beyaz pirinç
  • Konserve gıdalar
  • Tuzlu ve yağlı gıdalar
  • Ağrı kesici ilaçların kullanımı

Diyette önemli olan zararlı olarak belirtilen gıdalarda aşırıya kaçmamaktır. Özellikle, acı, ekşi ve baharatlı gıdaların dışkılama sırasında makatta yanma hissini arttırdığı bilinmektedir. Benzer şekilde süt ürünleri de makatta kaşıntıya neden olmaktadır. Kahvaltıda bir kibrit kutusu büyüklüğünde peynir tüketimi, günde bir bardak süt tüketimi veya bir kase yoğurt tüketimi ile bir sorun doğmadığı bilinmektedir. Benzer şekilde günde iki veya üç bardak çay veya kahve tüketiminde (çay bardağı büyüklüğünde) sorun doğmamaktadır, ancak bu miktarlar arttığı oranda makatta kaşıntı ve yanmaya neden olabilmektedir.

Prof. Dr. Korhan TAVİLOĞLU
Proktoloji Uzmanı

Kaynaklar
1. Garg P, Singh P. Adequate dietary fiber supplement and TONE can help avoid surgery in most patients with advanced hemorrhoids. Minerva Gastroenterol Dietol 2017; 63 (2): 92-96.
2. Garg P. Why should a good proportion of hemorrhoids not be operated on? – Let’s TONE up. Dis Colon Rectum 2016; 59 (6): 583-585.
3. Sakai T, Kubota H, Gawad A, et al. Effect of fermented milk containing Lactobacillus casei strain Shirota on constipation-related symptoms and haemorrhoids in women during puerperium. Benef Microbes 2015; 6 (3): 253-262.
4. Lee JH, Kim HE, Kang JH, et al. Factors associated with hemorrhoids in korean adults: korean national health and nutrition examination survey. Korean J Fam Med 2014; 35 (5): 227-236.
5. Anderson JW, Baird P, Davis RH Jr, et al. Health benefits of dietary fiber. Nutr Rev 2009; 67 (4): 188-205.
6. Tan KY, Seow-Choen F. Fiber and colorectal diseases: separating fact from fiction. World J Gastroenterol 2007; 13 (31): 4161-4167.
7. Perez-Miranda M, Gomez-Cedenilla A, León-Colombo T, et al. Effect of fiber supplements on internal bleeding hemorrhoids. Hepatogastroenterology 1996; 43 (12): 1504-1507.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

2012 yılından beri, yalnız proktoloji veya ‘’kabızlık, dışkılama zorluğu, makat hastalıklarının tüm ameliyatsız ve ameliyatlı tedavileri’’ konularında, İstanbul’da kendi merkezinde hizmet veren ekibimizden yardım almak istemeniz durumunda,
(0530) 326 06 96 veya (0212) 219 84 84 no’lu telefonları arayabilirsiniz.